Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Semmi sem maradt a pécsi pokoli toronyból

2016.11.25. 12:26
Az egykori 25 emeletes magasháznak már csak a hűlt helyét lehet látni Pécsett, bontási területén tereprendezési munkálatok zajlanak. Így ért véget a ház közel fél évszázados története. 

A múlt héten kezdődtek meg a föld- és tereprendezési munkák az épület bontási területén, és a bama.hu korábban azt írta, bár hamarosan befejeződik a magasház teljes eltüntetése, a föld alatt pár nappal ezelőtt még zajlottak a munkálatok. A nagyjából egy teljes szint mélységben lévő alapozást, betont és egyéb szerkezeti elemeket is el kellett távolítani. Uniós pályázati pénzből a jövő évben fogják a területet parkosítani. 

Tán igaz se volt

Forrás: MTI

Pécs egykori legmagasabb panelházát 1976-ban adták át, ekkor kezdtek beköltözni az épület 250 lakásába az első lakók. Sajnos azonban építési technológiai hiba miatt nem volt biztonságos az épület, 13 évvel később ki kellett költöztetni az embereket, és 1989–90-re már életveszélyessé vált a 80 méter magas panelház.

Forrás: MTI

A pécsi „pokoli toronyként” is elhíresült építmény sorsa aztán évtizedeken keresztül bizonytalan volt. A Guinness-rekordok könyvébe Közép-Európa legmagasabb lakatlan lakóépületeként bekerült magasházat többször kínálták eladásra, időnként külföldi befektetők jelentkeztek be rá, de valójában senki sem tudott mit kezdeni vele. Egészen 2016-ig, a bontás megkezdésének évéig üresen állt. Pécs látképének meghatározó elemét idén ősszel örökre eltüntették. 

(Címlapi kép: MTI/Sóki Tamás)