Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A nőknek is joguk van autót vezetni

2016.11.30. 15:56
Az egyik szaúdi herceg jött rá erre a nagy igazságra. Szerinte nemcsak igazságtalan a szaúdi nőket eltiltani a vezetéstől, hanem gazdaságilag sem éri meg, ezért azonnali jogszabály-változtatást sürget.

A milliárdos herceg Alwaleed bin Talal Twitteren állt ki a nők jogaiért, legalábbis néhány jogukért: szerinte itt az ideje, hogy végre a nők is volán mögé ülhessenek. 

Alwaleed a szaúdi királyi család legszókimondóbb tagja, egyelőre nincs politikai pozíciója, de többek között a Kingdom Holding Co. vezérigazgatója, amelynek az amerikai Citigroupban és az európai Disneylandben van érdekeltsége. Szavainak tehát súlya van. Régóta küzd már azért, hogy a nők jogait kiterjesszék a közel-keleti monarchiában, amely az egyetlen ország a világon, ahol a nők nem vezethetnek autót.

A Twitter-posztján kívül egy hivatalos közleményt is megjelentetett, amelyben kijelentette, hogy a vezetéstől való eltiltás hasonló jogi korlátozás, mint amikor a nőknek Szaúd-Arábiában nem lehet a férfiaktól független identitásuk, és nem vehetnek részt az oktatásban sem.

Alwaleed bin Talal

Forrás: AFP/Fayez Nureldine

A közismerten filantróp herceg úgy nyilatkozott, hogy az említett tiltások a tradicionális társadalom részéről olyan igazságtalan korlátozások, amelyekre a vallási tanítások alapján nem lenne szükség. De nemcsak az emberi és személyi jogok védelme érdekében kellene enyhíteni a törvényeken, hanem például a vezetéstől való eltiltásnak gazdasági hátulütői is vannak. Alwaleed szerint a nőknek – ha autóval akarnak eljutni valahová – vagy taxiba kell ülniük, vagy a saját sofőrüket kell igénybe venni. Nagyon sokan azonban a férjüket kérik meg, hogy fuvarozza őket, és ilyenkor a férfinak abba kell hagynia arra az időre a munkát. A felfüggesztett munkaidő pedig nemigen kedvez a termelékenységnek.

Alwaleed, a gazdasági racionalitáson alapuló érvével talán hatékonyabban tud majd nyomást gyakorolni a döntéshozó királyi családra, mivel Szaúd-Arábiának az utóbbi időben szűkebbre kellett húzni a nadrágszíjat. Az ország olajból származó bevételei az elmúlt évben ugyanis a korábbi évek felére estek vissza, ennek köszönhetően pedig több nagy beruházás megvalósítását el kellett halasztani, a víz és a villany árát viszont emelni kellett.

(Címlap: AFP/Fayez Nureldine)