Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Négy világváros fogja betiltani a dízeles járműveket

2016.12.02. 11:39
Párizs, Athén, Madrid és Mexikóváros polgármesterei megegyeztek, hogy 2025-ig teljesen betiltják a dízelautók és -teherautók használatát az említett fővárosokban. Helyettük az alternatív közlekedési eszközöket, valamint a kerékpározást és a gyaloglást fogják népszerűsíteni.

Az erről szóló kötelezettségi szerződést Mexikóban írták alá a vezetők. 

Az utóbbi években a dízel környezetszennyező hatásait az ezzel foglalkozó szervezetek alaposabban is megvizsgálták, és kiderült, hogy a dízelmotorok közvetve kétféle módon is jelentősen károsíthatják az egészségünket.

Egyrészt a nagyon finom, apró szemcséjű korom eljut egészen a tüdőnkig, emiatt szív- és érrendszeri megbetegedéseket, szívinfarktust okozhat. Másrészt a kibocsátott nitrogén-monoxid hozzájárul a káros talajközeli ózon kialakulásához, és ez a troposzférában létrejött ózon izgatja a szemet, a légzőszervek nyálkahártyáját, súlyosbítja a krónikus betegségeket, elsősorban a hörghurutot és az asztmát. De fokozhatja a pollenallergiát, és a légzőszervek gyulladását is kiválthatja.

Fontos megjegyezni, hogy a WHO adatai szerint évente hárommillió ember hal meg a légszennyezéssel járó megbetegedésekben.

(Címlap: AFP/Herwig Vergult)