Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Marlon Brando és Maria Schneider vajas jelenete tényleg erőszakos volt

2016.12.04. 08:00
Bernardo Bertolucci már évekkel ezelőtt bevallotta: Maria Schneidernek fogalma sem volt, mi vár rá Az utolsó tangó Párizsban „vajas” jelenetében. Az interjú most sokkolta az internetet.

Az utolsó tangó Párizsban egyik hírhedt jelenete, mikor Marlon Brando karaktere análisan megerőszakolja fiatalabb partnerét a padlón, vajat használva síkosítóként. Az olasz rendező elmondta, hogy a jelenet nem szerepelt a forgatókönyvben, az akkor 19 éves Maria Schneidert pedig tényleg nem avatták be abba, hogy mit is terveznek Brandóval a forgatáson.

Ebből a szemponból borzalmasan bántam vele, mert fogalma sem volt róla, mi vár rá. Azt akartam, hogy Maria ne csak eljátssza, hanem át is élje a haragot és megaláztatást a vásznon

– mesélte egy 2013-as interjúban, amely csak most tarolta le az internetet. Bertolucci sosem bánta meg a döntését, de bűntudata azért volt, és teljesen megértette, hogy a színésznő egy életre meggyűlölte őt.

Sosem kért bocsánatot

Maria Schneider 2011-ben halt meg, de pár évvel előtte ő is elmesélte mindezt a Daily Mailnek:

„Megalázva éreztem maga, és őszintén szólva, kicsit olyan volt, mintha Brando és Bertolucci is megerőszakolt volna” – mondta, és hozzátette: Brando ráadásul sosem kért tőle bocsánatot a jelenet miatt.

Ha tehát az egész sztori régóta ismert, miért mégis most csapta ki a biztosítékot? Hát azért, mert egy spanyol nőjogi szervezet megosztotta a Bertolucci-interjút a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján.

„Ez egy többéves interjú, mégsem váltott ki felhördülést a közösségi médiában. Meg kell kérdeznünk magunktól, miként lehetséges, hogy egy ilyen súlyos ügy nem jut el a nagy nyilvánosságig. Ez sajnos csak egy újabb példája annak, hogyan maradhat következmények nélkül a nők elleni erőszak– írták.

Hollywood kiborult

A posztjuk nem is maradt hatástalan. Azóta már fél Hollywood kiborult az ügyön, a Twittert szabályosan elárasztották a szörnyülködő reakciók. Anna Kendrick színésznő azt is elmondta, hogy ő évekig csak szemforgatást kapott válaszul, mikor Az utolsó tangó Párizsbannal kapcsolatban felhozta ezt az ügyet.

A kérdés persze az, hogy sikerül-e ebből levonni a megfelelő tanulságokat, és legközelebb nem hagyni, hogy egy ilyen eset évekig meghúzza magát a nyilvánosság peremén.

(Címlapi kép: AFP)