Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Megjósolta a Szovjetunió összeomlását, most Amerikán a sor

2016.12.07. 11:46
Donald Trump felgyorsíthatja a hanyatlást.

Johan Galtungnak szinte senki sem hitt, mikor 1980-ban megírta, hogy hamarosan összeomlik a szovjet birodalom. Miután tényleg bekövetkezett a történelmi fordulat, elkezdtek jobban odafigyelni rá. A Nobel-díjra is jelölt szociológus persze nem a kristálygömbjét használta a jósláshoz, hanem kidolgozott egy elméletet, amely modellezi a társadalmon belüli feszültségeket, és ezek alapján jelzi előre a nagy birodalmak hanyatlását.

Galtung ezután Amerikát kezdte vizsgálni, és már a 90-es években megírta: nemsokára az Egyesült Államok is a korábbi nagy birodalmak sorsára jut, és menthetetlenül belebukik a társadalmi feszültségekbe. Később tovább pontosította The Fall of the American Empire – and Then What? című könyvében, és 2020-ra tette az összeomlást. Galtung azt is megírta itt, hogy a végső bukás előtt Amerika valószínűleg egy fasiszta időszakon megy át, amelyben visszatér az „erős vezető” kultusza és az Egyesült Államok kivételességének tudata. Összeomlás alatt egyrészt azt érti, hogy az Egyesült Államok elveszíti globális szövetségesi hálozatát, másrészt ellenséges csoportokra eshet szét a társadalom.

Galtung szerint Trump megválasztása felgyorsíthatja ezt a folyamatot, jobban elmélyítve az ország belső és külső feszültségeit. A szociológus nem tartja magát pesszimistának, mert mindig is úgy gondolta, hogy a birodalmak bukása elkerülhetetlen. Az efféle válságokban esélyt is lát a köztársaság újragondolására – mondta a Motherboardnak.

(Címlapi kép: AFP)