Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Tehetetlenek a közösségi oldalak a pedofilok ellen

2017.01.09. 09:24
Néhány közösségi oldalon, például a Twitteren könnyen pedofil kommentelők üzenőfalára juthat egy ártatlan családi fotó is. Hogyan védekezhetünk az ellen, hogy valaki a fényképünkre maszturbáljon?

nyami, fiatal és finom lehetsz:) hány éves vagy? – írta nemrég egy felhasználó a Twitteren egy diáklány fotója alá. Mások is kommentelték a fényképet: „úristen! teljességgel tökéletesen gyönyörű!"; „15 és milyen csinos"; „azért megdugnám."

A közösségi oldalakon terjedő szexuális tartalmú képeknek, videóknak és üzeneteknek különböző árnyalatai és fokozatai vannak, és az oldalak üzemeltetői is eltérő mértékben avatkoznak be, hogy ezeket a tartalmakat kiszűrjék. A Twitter ebből a szempontból az egyik legliberálisabb közösségi oldal. Sem megfelelő automatikus felismerési rendszerük, sem más megoldásuk nincs arra, hogyan szűrjék ki a sértő szexuális tartalmakat, vagy a sok esetben az eredeti képnél súlyosabb kommenteket.

A közösségi oldalak nem tudják kezelni a problémát

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Franz-Peter Tschauner

A gyerekpornót persze azonnal törlik, sőt több példa volt már rá, hogy a Twitter feljelentette bizonyos fiókok tulajdonosait. A „twitteres pedofília" esetében viszont általában arról van szó, hogy az eredeti kép vagy más tartalom önmagában nem feltétlenül sértő – lehet, hogy csak diáklányok posztolnak képet egymásról iskolai uniformisban, vagy egy szülő fényképezi le a gyerekét. A kép azonban hamar kijuthat az ismerősök szűk köréből, a megosztásoknak köszönhetően simán kiköthet egy olyan felhasználó falán, akinél már kifejezetten pedofil hajlamú twitterezők érdeklődnek

Valaki élvezzen rá a fotómra, lécci!

A szexuális zaklatás különböző formái így tulajdonképpen akadálytalanul fordulhatnak elő. 2015 őszén a Complex magazin szerkesztője, Lauren Nostro írt egy cikket az Amber Rose által szervezett, New York-i slutwalkról. A beszámoló megjelenése után rengeteg nőgyűlölő és sértő kommentet és olvasói levelet kapott, valaki pedig a Twitterre töltött fel egy képet, amely Nostro nyilvánosan elérhető fotóját ábrázolta, ondóval borítva.

Slutwalk Jeruzsálemben

Forrás: AFP/Gali Tibbon

Nostro arra kérte a twitterezőket, hogy minél többen jelentsék fel az oldal üzemeltetőinél a feltöltőt, a kép ugyanis szerinte kimerítette a nyilvános szexuális megalázás fogalmát. A felhasználó fiókját valóban törölte a Twitter, az általa divatba hozott megszégyenítési stratégia – frappáns nevén a cumtributing – viszont azóta is igen népszerű.

Ha valaki azt hinné, nehéz cumtribute-videókat találni a Twitteren – vagyis olyan videókat, amelyeken valaki egy ember, általában híresség és/vagy fiatal nő fotójára maszturbál –, nagyon téved. Simán bele lehet ütközni ilyenekbe. A nehézséget inkább az jelenti, hogy eldöntsük, törölni kell-e az efféle videókat a Twitterről vagy máshonnan, ugyanis számos esetben kölcsönös szexuális közeledésről van szó: az egyik felhasználó direkt megírja a Twitter-bejegyzésben, hogy itt a fotója, szívesen látna cumtribute-videókat magáról, amire aztán jönnek is a spermában gazdag válaszok.

A Twitter jelenlegi szabályozása szerint ha valaki észreveszi, hogy az ő képére cumtribute-oltak, jelentheti a felhasználót, akinek törlik is a fiókját. A szexuális tartalmú kommenteket még nehezebb észrevenni, és az sem egyértelmű, hogy mit kell csinálnia a cégnek a hozzászólások íróival. Mi van, ha csak egy félreérthető megjegyzésről van szó? Ha nem ő tölti fel a képet, csak beleütközik az interneten, attól miért válna valaki pedofillá? Pontosan ezek azok a kérdések, amelyekre a Twitter üzemeltetőinek nincsenek válaszai.

Mindenki kiszolgáltatott

A Twitternél még egy fokkal többet enged felhasználóinak a Reddit rendszere. A különböző fórumoknak otthont adó oldalra kerültek ki két éve Jennifer Lawrence és néhány más hollywoodi színésznő meztelen képei. Az eredeti fórumoldalt (vagyis subredditet) a botrány hatására hamar törölték az adminisztrátorok, de a fotóanyag gyorsan továbbvándorolt más subredditekre – köztük több olyanra, ahol ma is láthatóak a fényképek.

Jennifer Lawrence volt a Fappening-botrány főszereplője

Forrás: AFP/Richard Goldschmidt

A probléma nemcsak a törlés technikai nehézségei miatt adódik, hanem azért is, mert végső soron minden egyes, a közösségi oldalakra feltöltött kép nyilvánossá válhat. Akkor is, ha csupa kedves ismerősünk, jóhiszemű barátunk figyeli a képeinket a Facebookon, simán lehet, hogy megoszt rólunk valamit, a továbbosztások után pedig már olyanok is lementhetik a képet, akik az eredeti kontextust és a képen szereplő személyeket hírből sem ismerik, viszont tetszik nekik az egyik lány vagy fiú a fotón.

Valójában nem tudjuk felmérni, terjed-e rólunk vagy a gyerekeinkről olyan fotó az interneten, amelyet mások azért mentenek el maguknak, hogy cumtribute-videót készítsenek róla, vagy továbbosszák különböző pedofil fórumokon más képekért cserébe. Mindenki kiszolgáltatottá válik: az eredeti feltöltők ellenőrzése alól kikerülnek a képeik, de a továbbosztóknál is felbukkanhatnak szexuális tartalmú kommentek.

Sőt, őket aztán nem szokta sajnálni senki, de maguk a pedofilok, vagy az egyéb szextartalmakat terjesztő felhasználók is sebezhetőek: bizonyos hackerkörök könnyedén rájöhetnek, ki áll a Twitter-fiókok vagy Reddit-felhasználónevek mögött, és innen csak egy lépés a zsarolás.

Pontosan erről szólt a technikai fejlődés árnyoldalait küldetéses elszántsággal kutató angol sorozat, a Black Mirror októberben adásba került epizódja, amelyben csak késleltetve derült ki, hogy a maszturbálás közben a laptop meghackelt webkamerájával lefényképezett szereplőket éppen azért olyan könnyű zsarolni, mert éppen gyerekpornót néztek.

Black Mirror

Forrás: Netflix

A Reddit vezetője már többször megszólalt a témában, de a Twitter részéről egyelőre nincs hivatalos állásfoglalás. A rendszer szigorítása az ártalmatlan tartalmakat megosztó twitterezők számára is kényelmetlenebbé, kellemetlenebbé tenné a környezetet, ezért is késik a durvább ellenőrzés. És persze azért, mert valószínűleg ezt az internetes problémát úgysem fogja megnyugtatóan megoldani soha senki.

(Címlapi kép: Black Mirror/Netflix)