Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Most kicsit a Jurassic Parkban érezhetjük magunkat

2016.12.10. 09:25
Olyan fantasztikus dologra bukkant egy kínai őslénykutató a mianmari borostyánpiacon, hogy attól még a Jurassic Park John Hammondja is elájulna: egy tollakkal borított dinoszauruszfarok-részt fedezett fel az egyik kőben. Ehhez fogható lelet még nem volt kutatók kezében.

Lida Xing paleontológus tavaly fedezte fel a borostyánba zárt maradványt Észak-Mianmarban. Ha a kutató éppen nem jár arra, akkor a kő valószínűleg valamilyen ékszerként végzi, a piacon az eladók ugyanis nem tudták, micsoda érték van a kezükben, azt hitték, hogy egy növény záródott a borostyánba. Lida Xing azonban felismerte, hogy a kőben egy gerinces állat csontjai lehetnek.

Később kiderült, hogy nem is akármilyen állat maradványait találta meg a baracknagyságú megkövesedett gyantában, hanem egy 99 millió éves dinoszaurusznak a farokrészét. 

A felfedezését Ryan McKellar kutatóval együtt publikálták két nappal ezelőtt, amelyben kizárják, hogy az egyébként tollakkal borított gerinc egy madárhoz tartozott volna. Nagy valószínűséggel inkább egy fiatal, a Coelurosauria csoportjába tartozó őslény farka maradt fenn az utókornak. Ebbe a csoportba sorolják többek között a Velociraptor vagy a Tyrannosaurus rexet is, de ez a dinoszaurusz sokkal kisebb lehetett az említett fajoknál, az állat elfért volna a tenyerünkben. A mai egerekhez hasonlóan ostorszerű farka volt, amit azonban színes tollak fedtek.

McKellar, aki a kanadai Royal Saskatchwan őslénykutatója a CNN-nek elmondta, hogy ilyen felfedezés egy életben csak egyszer történhet meg az emberrel. „A legapróbb részletek is láthatók, méghozzá mind a három dimenzióban.”

A megtalált lelet azért is nagyon fontos, mert bár korábban is találtak épen maradt tollakat a dinoszauruszok korából, ez az első alkalom, hogy a tollak egyértelműen egy dinoszaurusz csontjához kapcsolódnak.