Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

James Bondot kirúgnák az MI6-től a kémfőnök szerint

2016.12.11. 11:29
A 007-es egyszerre áldás és átok a szervezetnek.

Rossz hírünk van azoknak, akik James Bond nyomán álmodoznak izgalmas kémkarrierről. A brit titkosszolgálat vezére ugyanis megerősítette azt, amit mindig is sejtettünk: a fiktív szuperügynök kalandjainak semmi köze a valós kémmunkához. De olyannyira nem, hogy valószínűleg fel se vennék a szervezethez, ha esetleg most jelentkezne hozzájuk. Alex Younger szerint Bond egyszerre áldás és átok az MI6 számára. Egyfelől hihetetlen népszerűséget hozott a szervezetnek, másfelől torz képet honosított meg róla.

„Ellentmondásosan viszonyulok Bondhoz. Hihetetlen erős branddé tette az MI6-et. Én, mint M való életbeli megfelelője, nem nagyon tudnék olyan embert mondani, aki ne jönne el szívesen egy ebédmeghívásomra. Sok ellenfelünk irigyli ezt a globális ismertséget" - mondta Younger, viszont azt is hozzátette: a Bond-könyvek és filmek rengeteg tévképzetet elültettek az emberek fejében azzal kapcsolatban, hogy mit is csinál egy kém.

Nem igazán értjük, miről beszél, hiszen mindez annyira valószerűnek tűnt:

Persze ezt már rég elmondta John Le Carré, korunk egyik legismertebb kémregényszerzője is, aki szintén dolgozott az MI6 számára. Szerinte Bond nem is kém, inkább egy neofasiszta gengszter, hiszen bármelyik országot szolgálná, ahol száraz Martinit töltenek és jó nők veszik körül. Le Carré egyik leghíresebb, A kém, aki bejött a hidegről című regényében szintén szóba kerül a téma.

„Mit képzelsz te a kémekről? Azt hiszed, morálfilozófusok, akik mindent Isten vagy Marx tanaihoz mérnek a világon? Valójában pár kopott, mocskos nyomorultról van szó, mint én. Kisemberek, szánalmas alkeszek, queerek, papucsférjek, akik cowboyokat és indiánosdit játszanak, hogy feldobják a rohadt kis életüket - fakad ki Richard Burton a híres filmváltozatban.

(Címlapi kép: SPECTRE © 2015 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.,/Jonathan Olley)