Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Először filmezték le a napfény nélkül élő szellemcápát

2016.12.19. 13:17
A szellemcápák vagy más néven a hegyesorrú kimérák az óceánok azon rétegeiben úszkálnak, ahova már egyáltalán nem jutnak le a napsugarak. Ezek az állatok már a dinoszauruszok előtt is léteztek, az embernek pedig most sikerült először egy élő példányukról videófelvételt készítenie.

A szellemcápa vagy más néven a hegyesorrú kék kiméra (Hydrolagus trolli) a tengerimacska-alakúak rendjébe tartozik, és ugyanúgy porcos hal, mint a cápák. Nagyjából 300 millió évvel ezelőtt alakult ki a faj, amely tökéletesen alkalmazkodott a mélytengeri környezethez.

Vannak ugyan szemei, de nincs szüksége rájuk, az állat tehát vak. A napfény ugyanis a két kilométeres mélységekig, ahol a szellemcápa természetes élőhelye van, már nem jut le. A fején található apró pontok lehetnek azok az érzékszervei, amelyekkel tájékozódik, és élelmet keres, de a hímnek a fején van a visszahúzható nemi szerve is. A fajnak nincs olyan brutális fogazata, mint a cápáknak általában, mivel valószínűleg csak csigákkal, rákokkal és más puhatestűekkel táplálkozik.

Annak ellenére, hogy a faj már a dinoszauruszok előtt is létezett, igen kevest tudunk az állatról. Ezért is szenzációs hír, hogy a kaliforniai Monterey Bay Aquarium Kutatóintézetnek először sikerült videófelvételt készítenie a halról. Az intézet munkatársai 2009-ben küldtek le nagyjából kétezer méteres mélységig távirányítású kamerákat Kaliforniánál és Hawaii közelében. A céljuk nem kifejezetten a szellemcápák felkutatása volt, annál is inkább, mivel eddig a tudósok csak a Föld déli féltekéjén, Ausztrália és Új-Zéland közelében figyeltek meg ilyen szellemcápákat. 

Dave Ebert, a kutatási program igazgatója szerint az, hogy sikerült lencsevégre kapni egy hegyesorrú kimérát, kizárólag a vak szerencsének köszönhető. 

(Címlap:AFP)