Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A repülőgépek előszeretettel ürítik ki a WC-jüket India felett

2016.12.22. 09:37
Az indiai környezetvédelemmel foglalkozó bírósági testület úgy határozott, hogy pénzbüntetés jár azoknak a légi társaságoknak, amelyek lakott terület felett ürítik ki a gép WC-jének tartályát. Sajnos erre többször is volt precedens.

A Nemzeti Zöld Bíróság (National Green Tribunal) kötelezi az összes állam légügyi hatóságát Indiában, hogy ha egy légi társaságot azon kapnak, hogy annak gépe landolás közben, még a levegőben, lakott terület fölött kiengedte a salakanyagot, pénzbüntetést rójanak ki rá. A büntetés mértéke 50 ezer rúpia, azaz kicsivel több mint 200 ezer forint lenne a tervek szerint. 

Az elsőre szokatlannak tűnő bírósági határozat mögött egy felperes kérvénye áll, aki korábban arra panaszkodott, hogy a delhi repülőtér közelében fekvő házának falát és teraszát már többször borította be az égből hulló emberi ürülék. A nyugalmazott katonatiszt egyszer úgy fogalmazott, hogy „a repülőgépekből kiengedett salakanyag nagy foltokban mocskolta be” az épületét. A bírósági döntés előtt megvizsgálták a férfi házának falát, amelyet valóban emberi széklet piszkolt be, bár azt már nem sikerült bizonyítani, hogy a levegőből került oda. 

Mindenesetre a szabálysértésért immár pénzbüntetés jár, továbbá ugyancsak előírás, hogy a reptereken, a megérkezett gépek WC-jeinek tartályát szúrópróbaszerűen ellenőrizni kell. Ha a tartály üres, akkor megbüntetik a légi társaságot. Hivatalosan ugyanis kizárólag a Földön szabad kiüríteni a gépek illemhelyeinek tartalmát. 

(Címlap: dpa Picture-Alliance/AFP/Heiko Lossie)