Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

31 évig ült börtönben ártatlanul, 75 dollárt kapott érte

2016.12.23. 10:03
Nemi erőszakkal vádolták.

Lawrence McKinney-t 1978-ben csukták le Tennessee államban, miután szomszédja azt vallotta, hogy ő is részt vett a megerőszakolásában. A férfit 115 évre ítélték, 2008-ban azonban a DNS-vizsgálat kimutatta, hogy a vádak alaptalanok voltak, így kiengedték. Az illetékes hivatal 75 dollárt adott szánt neki élete újraindításához, de még ezt az összeget is hetekbe tartott kiváltania, mivel hiányoztak a személyazonosító igazolványai.

McKinney 1 millió dolláros kárpótlást szeretne az államtól az elrabolt évtizedekért, de egyelőre még azt sem sikerült elérnie, hogy hivatalosan felmentsék. A férfinek egyébként sikerült talpra állnia a szabadulás után: 2010-ben megházasodott, egyik levelezőpartnerét vette feleségül, akivel a börtönből írogattak egymásnak évtizedeken keresztül. Emellett egy baptista közösség tagja lett, ahova csaknem minden nap eljár bibliaórára.

Bár eddigi életem több mint felét börtönben töltöttem egy olyan bűntényért, amit nem követtem el, nem keseredtem meg, és nem haragszom senkire, mert megtaláltam az Urat és van egy szerető feleségem. Az egyetlen amit akarok, hogy igazságosan bánjanak velemmondta a CNN-nek.

Hasonló esetet dolgoz fel a nemrég lezárult Rectify című sorozat is, amely alaposan és érzékenyen mutatta be a lélektani következményeket és a társadalomba való visszatérés nehézségeit.

(Címlapi kép: Recitfy/Gran Via Productions /The Kobal/AFP)