Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Japán miniszterelnöke részvétét fejezte ki Pearl Harbor miatt

2016.12.28. 14:36
Abe Sinzó japán miniszterelnök és Barack Obama amerikai elnök közösen emlékeztek Pearl Harbor áldozataira a helyszínen, egy elsüllyesztett hadihajó emlékhelyén. A két ország vezetői együtt még nem tettek hasonló gesztust.

Abe Sinzó Pearl Harborban elmondta, országa régen megfogadta, hogy a második világháború szörnyűségeit soha nem fogja megismételni, és ő is erre tesz ígéretet. Az amerikai haderő csendes-óceáni támaszpontját 1941 decemberében bombázták le a japánok, 2400 halálos áldozatot szedve.

A japán miniszterelnök és Barack Obama közösen koszorúzták meg az elsüllyesztett USS Arizona hadihajó emlékművét. Ezt korábban egyetlen japán államfő sem tette meg, noha Pearl Harborban már többen is jártak az ország vezetői közül.

Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Obama és Abe a remény szövetségének nevezték az Egyesült Államok és Japán kapcsolatát a világháború után, amelyet továbbra is szorosra akarnak fonni. Arra ugyanakkor Obama és a diplomaták sem számítottak, hogy a japán miniszterelnök bocsánatot kérne a Pearl Harbor-i pusztítás miatt, és ez nem is történt meg.

(Címlapi kép: AFP/Nicholas Kamm)