Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Miért lennének károsak David Attenborough természetfilmjei a természetre?

2017.01.02. 11:42
Egy szintén a BBC-nél dolgozó, másik természetfilmes szerint a Bolygónk, a Föld II. című sorozat igazi csapás a természetre nézve, mert cinkosan hallgat arról, hogy az ember miként teszi tönkre a környezetét. 

Martin Hughes-Games, az angol vidéken a természetet élőben közvetítő BBC-sorozat, a Springwatch egyik műsorvezetője keményen bírálta a közszolgáltató másik, kiemelkedően sikeres természetfilmes sorozatát. Hughes-Games azt állította a David Attenborough narrációjával futó Bolygónk, a Föld II.-ről, hogy az igazi katasztrófa a természetre nézve, mert az emberi beavatkozástól mentes, érintetlen természetet mutatja be, ezzel pedig azt sugallja, mintha az élővilág nem szenvedne súlyos károkat az ember miatt. 

A decemberben 12 milliós nézettséggel befejeződött sorozat a rivális természetfilmes szerint csupán egy „eszképista vadvilágról szóló fantasy”, amely semmibe veszi a tényt, hogy az emberek pusztítják és tönkreteszik a természetet. Az Observernek adott interjújában Hughes-Games azt mondta, hogy minden tisztelete a Bolygónk, a Föld II. stábjáé, de hangsúlyozni szeretné, hogy amit ők csinálnak, az csupán színtiszta szórakoztatás.

A műsorvezető szerint a BBC vezető természetfilmes sorozata egy utópia, úgy viszonyul az élővilághoz, mintha az ember soha nem is létezett volna.

Szerinte David Attenborough és stábja azzal az illúzióval bódítja a nézőket, hogy környezetünkben minden a lehető legnagyobb rendben van. 

Persze, David Attenborough-t azzal vádolni, hogy éppen a természettel akarna kiszúrni, erős túlzás. Attenborough több környezet- és állatvédő alapítvány tagja és támogatója, és egyben az élőhelyek megóvásának egyik legnagyobb szószólója is. Nemcsak műsoraiban, hanem nyilatkozataiban is fontosnak tartja hangsúlyozni, hogy elképzelhetetlen következményei vannak már most a túlnépesedésnek, és az emberi populáció növekedését sürgősen meg kellene fékezni. A 91 éves biológus és televízós személyiség a filmjei legfontosabb céljának azt tartja, hogy felhívják az emberek figyelmét az élővilág megőrzésére.

 

(Címlap: AFP/2015 Getty Images/Larry French)