Egész Európa átfagyott

2017.01.08. 09:55
Magyarországon megdőlt a hidegrekord vasárnapra virradóra, de a kontinens más országaiban is szokatlanul fagyos volt az időjárás. Rómában befagytak a szökőkutak, az erős havazás miatt Törökországban több száz járatot töröltek, Lettországban mínusz 30 fokot mondtak vasárnapra. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint vasárnapra virradóra megdőlt az országos napi minimum-hőmérsékleti rekord, a Pest megyei Tésán mínusz 28,1 fokig hűlt a levegő. Mostanáig ezen a napon 1985-ben a Nógrád megyei Romhányon volt a leghidegebb, akkor mínusz 26,5 fokot mértek.

Nemcsak az országos, hanem a fővárosi hidegrekord is megdőlt. A korábbi budapesti minimumrekord szintén 1985-ből való, akkor mínusz 18,5 fok volt. Ehhez képest most egytized fokkal hidegebb volt Budapest Ferihegyen.

Az említett adatok valóban extrém hideget jeleznek, ugyanis

ezen a napon az átlagos országos minimum mínusz 4,2 fok szokott lenni, most viszont az országos átlag mínusz 16,8 fok volt.

Nem véletlen, hogy az Országos Mentőszolgálat is előre figyelmeztetett a nagy hidegre: a mentők elsősorban a rosszul fűtött helyiségekben bekövetkező kihűlés és szén-monoxid-mérgezés, az utcán élő embereket fenyegető megfagyás veszélyeire hívták fel a figyelmet, mivel ilyen hidegben akár 10-20 percnyi földön fekvés is a szervezet kihűléséhez vezethet.

De nemcsak Magyarországon röpködnek a mínuszok, hanem Európa többi országában is. Lengyelországban vasárnapra mínusz 20 fokot jósoltak, a nagy hidegben már legalább tízen életüket vesztették, volt, aki szén-monoxid-mérgezést kapott. Olaszországban is több hajléktalanul élő ember vélhetően a fagy miatt halt meg, az erős havazás és szél következtében pedig komp- és repülőjáratokat kellett törölni, utakat zártak le, és a vonatok egy része sem indulhatott el a viszontagságos időben.

Róma

Forrás: NurPhoto/Jacopo Landi/NurPhoto/Jacopo Landi

 

A hóra Dél-Olaszország sem volt felkészülve, így hétfőn nem nyitnak ki az iskolák, Rómában pedig befagytak a szökőkutak, többek között a Szent Péter téren lévő szökőkutakról is jégcsapok lógnak. 

Az, hogy a litván lakosoknak vasárnap kegyetlen mínusz 30 fokra kell felkészülniük, még mindig kevésbé meglepő, mint az, hogy az olaszokhoz hasonlóan több déli országnak is különös hideggel kell szembenéznie. Görögország második legnagyobb városában, Thessalonikiben mínusz 10 fok van vasárnap, az ország északi részén pedig szintén a hó és jég miatt utak váltak járhatatlanná.

Hóesés Isztambulban

Forrás: NurPhoto/Emrah Oprukcu/NurPhoto/Emrah Oprukcu

Az isztambuli erős havazás következtében a Turkish Airlines több mint 650 járatot törölt, a Boszporuszon pedig lezárták a hajó- és kompforgalmat. 

(Címlap: Isztambul. Forrás: NurPhoto/Emrah Oprukcu/NurPhoto/Emrah Oprukcu)