Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Hendrixet a kihalás fenyegeti

2017.01.16. 14:54
Egyetlen traktor is véget vethet a teljes fajnak. Természetesen nem a legendás gitárosról, hanem a róla elnevezett növényről van szó.

Dudleya hendrixii, vagyis Hendrix örökzöldje – így hívják becsületes tudományos nevén azt növényfajtát, amelyet a botanikusok nemrég fedeztek föl, de máris nagyon szeretnék megvédeni a rá leselkedő veszélyektől. Van abban valami ambivalens költőiség, mikor egy eddig ismeretlen növényről kiderül, hogy létezik, de aztán rögtön jön a felismerés: épp a kihalás fenyegeti. A felfedezés öröme vegyül ilyenkor a pusztulás fölött érzett melankóliával.

A növényre egy mexikói mezőn bukkantak rá, ahol pár ezer példány van belőle. Két tudós most azért kardoskodik egy cikkben, hogy a pár holdas területet szántófölddé alakítsák, hiszen a Hendrix örökzöldje mellett több ritka és védett növényt is találtak rajta. Szerintük mindezt egyetlen traktor eltörölhetné a föld színéről, ezért nagy körültekintésre van szükség.

A Hendrix örökzöldjének egyébként nincs ember formája, sem gitár alakú termése. A nevét onnan kapta, hogy Mark Dodero botanikus épp a zenész Vodoo Child című dalát hallgatta, mikor fölfedezte a ritka növényt. A cuki állatokat könnyű népszerűsíteni, de a növényekkel nehezebb a dolgunk. Az első lépés, hogy egyáltalán eljuttassuk az emberek tudatáig a létezésüket, és aztán tényleg értékelik is a ritka, veszélyeztetett növényeket 

 mondta Stephen McCabe, aki meggyőzte kollégáját, hogy nevezzék el a gitárosról a növényt. Hendrix tehát még a növények között is rokcsztárnak számít, és az általa szándékosan gerjesztett figyelemmel próbálják megmenekíteni a mezőn található többi fajtát is.

McCabe szerint ez nem kihasználás, hiszen a cél amúgy sem állna távol a kultikus zenésztől. „Jimi Hendrix azon művészek közé tartozott, akiket nagyon is érdekelt, hogy az ember hogy bánik a környezetével” – mondta.

(Címlapi kép: AFP)