Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Ez a nyolc ember gazdagabb, mint a fél emberiség együttvéve

2017.01.17. 10:22
Még durvább a vagyoni szakadék, mint eddig gondolták.

A világ nyolc leggazdagabb emberének mintegy 426 milliárd dollárra becsülik az összvagyonát. Ez több, mint amennyit a legszegényebb 3,7 milliárd ember, vagyis csaknem az emberiség fele birtokol. Legalábbis ez derül ki az Oxfam jelentéséből, amely a szegénység ellen küzdő jótékonysági szervezeteket tömöríti a világ minden részéről.

Tavalyi elemzésükben még azt írták, hogy a leggazdagabb 62 ember pipálja le az emberiség szegényebb 50 százalékának vagyonát, de azóta pontosították becsléseiket, így még durvább lett a szakadék.

Nem meglepő, hogy a nyolcas elitklubban a techmilliárdosok dominálnak: Bill Gates, Mark Zuckerberg, az Oracle-tulajdonos Larry Ellison és Jeff Bezos, az Amazon alapítója is rajta van a listán. Mellettük még befért Amancio Ortega, a Zara alapítója, a New York Timest is birtokló Carlos Slim, valamint két ismert üzletember, Warren Buffet és Michael Bloomberg.

Forrás: Flickr / Steve Evans

„Az egyenlőtlenségről készült idei pillanatfelvétel világosabb, pontosabb és sokkolóbb, mint valaha. Több mint groteszk, hogy egy maroknyi ember, aki simán beférne egy golfkocsiba, többet birtokol, mint az emberiség szegényebbik fele – írja a jelentés.

A szöveg egyéb sokkoló adatokkal is szolgál, kiemelve azt a tendenciát, miként koncentrálódik egyre inkább a világ vagyona egy viszonylag szűk kör kezében. Elég szemléletes például, hogy az emberiség felső egy százaléka gazdagabb, mint a maradék 99.

A fent említett milliárdosok mentségére szóljon, hogy többségük nagyban űzi a jótékonykodást. Nemcsak nagyvonalú felajánlásokat tesznek, hanaem gyakran igyekeznek hosszabb távon is befektetni egy élhetőbb jövőbe. Bill Gates például a bolygó megmentésén ügyködik: nemrég hozott össze egy alapítványt a zöldenergia fejlesztésére, amely 29 olyan techmilliárdost tömörít, aki egyre jobban aggódik a klímaváltozás miatt.

(Címlapi kép: AFP)