Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Mit tanulhatunk a világ legboldogtalanabb országától?

2017.01.16. 14:06
A szerencsétlen cím Moldovát illeti, amire mondhatjuk, hogy az ország szegény, érthető, hogy boldogtalan. De a helyzet ennél bonyolultabb.

Eric Weiner nevéhez fűződik az a nagyszabású vállalkozás, amelynek során végigjárta a világ legboldogabbnak és legboldogtalanabbnak tartott országait. Az iránytűje az egyik holland projekt, a Boldogság Világadatbázis volt, a legfontosabb következtetése pedig az, hogy nem könnyű kideríteni, bizonyos helyek miért boldogabbak, mint mások.

Bármit gondolunk is a boldogság okairól, biztosan akad egy olyan hely a világban, amely megcáfolja azt. Izland és Dánia például a világ legboldogabb országai között van, pedig meglehetősen homogén, és ezzel ellentmond annak az amerikai elképzelésnek, hogy a boldogság a sokszínűségben rejlik. Szintén meghökkentő az a statisztika, hogy a világ legboldogabb helyei közül sok országban magas az öngyilkosságok aránya. Vagy miközben a vallásos, templomba járó emberek boldogabbnak vallják magukat, mint azok, akik nem vallásosak, a világ legboldogabb nemzetei szekulárisak.

Ha már ennyire bonyolult a boldogság, nézzük meg, mit tanulhatunk a világ legboldogtalanabb helyén élőktől. A szerencsétlen cím birtokosa Moldova. Amire rögtön rávághatnánk, hogy szegény ország, nyilván boldogtalan. Csakhogy Eric Weiner szerint nem ez a moldovaiak boldogtalanságának az oka, hiszen Nigériától Bangladesig több olyan ország van, amely szegényebb, mégis boldogabb. A gond az, hogy a moldovaiak nem a nigériaiakkal vagy a bangladesiekkel hasonlítják össze magukat, hanem az olaszokkal és a németekkel. Márpedig gazdag környéken nem jó szegénynek lenni. Mint ahogy az összehasonlítgatás is recept a boldogtalanságra.

Weiner szerint a szegénység – a relatív szegénység – sokszor csak ürügy a boldogtalanságra. A moldovaiak valóban szegények sok más európai ország lakosaihoz képest, de a boldogtalanságukat a gazdasági problémákra adott válaszuk, és nem kizárólag a problémák határozzák meg.

(Címlapi kép: AFP/Daniel Mihailescu)