Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Mégiscsak ecuadori kisgyerekekkel éri meg ruhát varratni

2017.01.17. 12:28
Másodszorra is csődvédelmet kért az amerikai ruhagyártó cég, az American Apparel. Az új tulajdonos mind a 110 üzletüket bezárja. Abba mentek tönkre, hogy Amerikában gyártották a ruháikat, de a szexbotrányok sem tettek jót a cégnek.

A közeljövőben 110 üzletet zár be és 2400 alkalmazottat máris elbocsátott az a cég, amely 88 millió dollárt fizetett az American Apparel ruhamárka és -gyártó érdekeltségeiért. Az American Apparel híres volt arról, hogy az Egyesült Államokban gyártja a ruháit, és rendes bért fizet a dolgozóknak.

Az új tulajdonos, a kanadai Gildan felszámolja ezt a hagyományt, és inkább Közép-Amerikában varratná a ruhákat – 42 ezer alkalmazottjuk 90 százaléka jelenleg is közép-amerikai vagy karibi országokban él és dolgozik, jóval kevesebb pénzért, mint az amerikai munkavállalók.

Egy washingtoni üzlet

Forrás: AFP/Saul Loeb

Az American Apparel a 2000-es években sikeres és trendi cégnek számított, nemcsak etikus gyártási stratégiájuk, hanem a mainstreamtől kicsit különböző, az underground felé nyitottabb ruhadarabjaik miatt is. Termékeiket kihívó, emlékezetes reklámkampányokkal támogatták meg, amelyekben kulcsszerep jutott az alulöltözött nőknek. 

Mint 2014-ben kiderült, a szex nemcsak a cég hirdetéseiben játszott fontos szerepet, hanem az alapító és az alkalmazottak viszonyában is. Dov Charney-t az után rúgták ki, hogy kiderült, a vállalat több női munkatársát is zaklatta szexuálisan. A segged azon a fotón tökéletes spermacélpont – írta például egyiküknek sms-ben (a botrányról itt olvashatnak el egy cikket).

Békebeli American Apparel-hirdetés

Forrás: American Apparel

A 2015-ös, első csődvédelmi eljárás után még úgy tűnt, meg lehet menteni a céget, 2016 novemberében viszont másodszorra is csődöt jelentett az American Apparel, utána jött a Gildan, úgyhogy ismét berreghetnek az ecuadori kisgyerekek varrógépei.

(Címlapi kép: AFP/Mark Ralston)