Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Egy csillagász húsz éve megjósolta Amerika bukását

2017.01.24. 09:00
Szélsebesen terjed az interneten egy régi idézet, amely a társadalom elbutulását vetíti előre. De jobb lesz, ha óvatosan bánunk az apokaliptikus jóslatokkal.

Carl Sagan 1996-ban halt meg, most mégis ő vált a Facebook slágerévé pár napra. A népszerű amerikai csillagász nem sokkal halála előtt írta meg az egyik könyvét, amelyben sötét képet vetít előre a tudományt és a kritikai gondolkodást sutba vágó Amerikáról. Már a cím is felér egy apokaliptikus vízióval: Demon-Haunted World: Science as a Candle in The Dark. A közösségi oldalak népe a Donald Trump beiktatása utáni napokban talált rá a könyv egyik bekezdésére, és elkezdték vadul osztani. Íme:

„Van egy balsajtelmem arról, hogy fest majd a gyerekeim vagy unokáim Amerikája –, mikor az Egyesült Államok egy tisztán szolgáltatási és információs gazdaság; amikor már majdnem az összes kulcsfontosságú gyáripar elillant más országokba; amikor félelmetes technológiai erők összpontosulnak egy szűk réteg kezében, és a közérdeket képviselők közül senki sem képes felfogni ezeket a kérdéseket; amikor az emberek elvesztették a képességüket arra, hogy saját álláspontot alakítsanak ki, vagy tudatosan kérdőre vonják a hatalmat; mikor kristályainkat szorongatva idegesen fürkésszük horoszkópunkat, a kritikai képességeink pedig hanyatlásnak indultak, és képtelenek vagyunk megkülönböztetni azt, ami jólesik, attól, ami igaz, akkor majd szinte észrevétlenül fogunk visszacsúszni a babonaságba és a sötétségbe.

Ne lovaljuk bele magunkat

Az idézet kétségtelenül szuggesztív. Nem véletlen érzik sokan úgy, hogy a jóslat épp valóra válik, és viccelődnek a Twitteren: vajon honnan szerzett Sagan időgépet, hogy előrepillantson 2017 Amerikájába?

Két dolog ezzel kapcsolatban:

  • Sok Facebookon felkapott idézettel ellentétben ez hiteles, tényleg Sagan 21 évvel ezelőtt megjelent könyvéből származik.
  • Azonban ez korántsem jelenti azt, hogy Sagannak igaza lenne, és bármit is pontosan megjósolt volna.

Ne felejtsük el, hogy a világvége-jóslatoknak sok évezredes hagyománya van, és eddig még sosem sikerült igazán beletrafálniuk. Olyan időszakokban, mikor a megszokott világrend kissé felbolydul, az emberek könnyen belelovalják magukat az apokaliptikus víziókba, és túlértékelik a negatív folyamatok jelentőségét a pozitívakkal szemben.

Carl Sagan

Forrás: RIA Novosti/Nagralyan

A Dumb és Dumber hozza el az apokalipszist?

A technológiai erők elitista kisajátításáról szóló jóslat például nagyon nem vált be, elég belegondolni, hogy mára mindenki kezében ott az okostelefon. Az is árulkodó, hogy Sagan a Beavis és Buttheadet és a Dumb és Dumbert a társadalom végső elbutulásának cáfolhatatlan jeleként hozza fel a szöveg későbbi részében. Ez inkább egy idősödő tudós elitista kirohanásaként festi le a szöveget, aki nem képes mit kezdeni a kor popkultúrájával.

Mindannyian jobban járunk, ha a Nostredamus-jóslatok és sötét világvégevárás helyett megpróbáljuk higgadtan és reálisan értékelni világunkat, mert az mindig sokkal komplexebb annál, semhogy egy frappáns idézetben megragadható lenne.

(Címlapi kép: AFP)