Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Oroszország elnézőbb lesz a családon belüli erőszakkal szemben

2017.01.28. 16:07
A parlamentben épp megszavazták a büntetések finomítását.

380 igen szavazat 3 nem ellenében.
A duma fölényes többséggel engedte át az új törvénytervezetet, amely most már csak a felsőház és Putyin jóváhagyására vár. Ha ez tényleg életbe lép, Oroszország dekriminalizálja a családon belüli erőszak bizonyos formáit, akár a partnerrel, akár a gyerekekkel szemben történnek. Aki például először követ el ilyesmit, és nem okoz súlyos testi sérülést, az megúszhatja 15 nap rendőri felügyelettel és némi pénzbírsággal – szemben a két év börtönnel, amely eddig kiszabható volt.

Az erőszak joga

Az ügy előzménye állítólag egy tavalyi törvénymódosítás, amely dekriminalizálja az idegenekkel szembeni erőszakot. Ezután több konzervatív méltatlankodni kezdett, hogy akkor egy szülőnek nagyobb büntetés jár a saját gyereke elfenekeléséért, mint ha a szomszéd tenné vele ugyanezt.

Sok szervezet tiltakozik hevesen az új törvénytervezet ellen, szerintük végzetes következményekkel járhat. Több országban is tartottak már szolidaritási tüntetéseket.

Ez nem más, mint a házi zsarnokok felmentése. Az üzenet egyértelmű: »Ne büntessük meg azt, aki veri a családját, mert joga van ezt tenni«

– mondta a Reutersnek Maria Mokova, a családon belüli erőszak áldozatainak segítő Nővérek válságközpont vezetője.

(Címlapi kép: Thinkstock)