Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Tüntetnek a reptereken Trump muszlimok beutazását korlátozó rendelete ellen

2017.01.29. 13:07
Donald Trump hét arab országból érkező muszlimok beutazását felfüggesztő rendelete után #MuslimBan hashtaggel szerveződnek az emberek a közösségimédia-felületeken. Szombaton több ezren tüntettek az Egyesült Államok legnagyobb repterein az amerikai elnök diszkriminatív rendelkezése ellen. 

Facebookon és Twitteren szervezik az emberi jogi aktivisták a reptéri tüntetéseket Donald Trump pénteken életbe lépett elnöki rendelete ellen, amely 120 napra azonnali hatállyal felfüggesztette az iraki, szír, iráni, szudáni, líbiai, szomáliai, valamit a jemeni állampolgárok beutazását az Egyesült Államokba. 

Több százan tüntettek szombaton a New York-i John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtéren. Egy San Francisco-i aktivista csoport a következőket írta Twitter-oldalán:

Nem hagyjuk, hogy a vallásuk és a származási országuk alapján diszkriminálják az embereket. Ez rasszizmus, és mi ellenállunk neki!

A felhívásra körülbelül ezren gyűltek össze San Francisco nemzetközi repterén, az egyik aktivista pedig ezekkel a szavakkal köszöntötte az embereket:

 Csapjatok nagy zajt, hogy az őrizetbe vettek tudják, életük legjobb welcome partyjába érkeztek!

 Boston, Chicago és Los Angeles nemzetközi repülőterén is rengeteg ember gyűlt össze Muslims Welcome Here (Isten hozott benneteket, muszlimok!) feliratú táblákkal. Az emberek együtt énekeltek, és követelték a diszkriminatív elnöki rendelet eltörlését. 

Forrás: NurPhoto/Max Herman/NurPhoto/Max Herman

Közben a BBC ma arról írt, hogy a bíróság felfüggesztette Donald Trump pénteki rendeletét,  így egyelőre nem utasítható ki az a körülbelül kétszáz beutazó, akik a hét ország állampolgáraira kiterjedő elnöki döntés érvénybe lépésekor már úton voltak. Őket az amerikai reptereken vették őrizetbe a hatóságok, és még mindig nem hagyhatták el a tranzitzónát. Az elnöki rendelet jogszerűségének megvitatása után dől el, hogy beléphetnek az Egyesült Államokba, vagy visszatoloncolják őket szülőhazájukba. 

(Címlapi kép: AFP)