Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Amerika teljesen rákattant a totális diktatúrákra

2017.01.30. 11:26
George Orwell után Hannah Arendt az új sláger.

Hogy az amerikaiakat mennyire sokkolta Donald Trump viharos elnöki startja, azt jól jelzik az Amazon eladási adatai. Múlt héten az 1984-ből lett hirtelen bestseller, miután Trump tanácsadója, Kellyanne Conway alternatív tényeknek nevezte el az általuk tett valótlan állításokat. Orwell disztópiája azóta még feljebb tört, és hétvégére már megszerezte az első helyet a toplistán, míg Donald Trump könyve, Az üzletkötés művészete csak a 11-ik helyen tartja magát.

Ám nem Orwellé volt az egyetlen nagy visszatérés a könyvpiacon, az olvasók rávetették magukat A totalitarizmus gyökereire is. Ahogy a címből is sejthető, nem egy könnyen fogyasztható regényről van szó, hanem egy 600 oldalas politikai filozófiai könyvről. Hannah Arendt 1951-ben vizsgálta meg a náci és kommunista diktatúrák eredetét, és nem sok jóval kecsegtetett. Úgy látta, az emberiség jövője maga az irtózat. Ezt az éjsötét jövőképet csak az 1956-os magyar forradalom hatására értékelte kissé újra.

Arendt alapműve jelenleg nem kapható az Amazonon, mivel elfogyott a raktárról. A kereslet sejthetően nem fog elapadni egy darabig, a hétvégén például több amerikai városban is tüntettek Trump bevándorlást korlátozó rendelete ellen, amely teljes káoszt okozott a reptereken. Az intézkedést már több külföldi vezető, és pár meghatározó republikánus politikus is keményen kritizálta. 

(Címlapi kép: AFP)