Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A férje halála tette igazán erőssé

2017.02.09. 08:55
Jackie Kennedyt jobbára úgy emlegetik a történelemkönyvekben, mint egy másik ember feleségét, pedig elég sok mindent tett azért, hogy a saját jogán is emlékezzünk rá. Eközben vasakarattal dolgozott azon, hogy John F. Kennedyre úgy emlékezzen a világ, ahogy Jackie méltónak érezte.

A most bemutatott, Jackie című rendhagyó életrajzi filmben a hősnő arról beszél, first ladyként úgy érezte, nem ő uralja az életét. Egyfelől minden napját reflektorfényben töltötte, folyamatosan meg kellett felelnie az elnök feleségével szemben támasztott elvárásoknak. Ki kellett találnia egy szerepet, amelyet éveken át játszhatott. 

Natalie Portman a Jackie című filmben

Forrás: Mozinet

Ezen túl pedig tudta, hogy minden, ami körülveszi, csak kölcsönben az övé. Beköltözhet a Fehér Házba, a „nemzet házába”, kicsinosíthatja, a maga képére alakíthatja a környezetet, majd jön a következő elnöki garnitúra, az általa beszerzett bútorokat pedig, amelyekre különösen büszke volt, kidobják vagy eladják. Tehát megint csak az lehetett a tapasztalata, hogy nem ő irányítja a sorsát. Mindenki irigyli, sokan felnéznek rá, példaképüknek tartják, mégis magányos.

De arra, hogy a jelenlétében lövik agyon a férjét, azért ő sem számított.

Több mint elkényeztetett úrilány

Jacqueline Bouvier nem Kennedy mellett tapasztalta meg először és nem is utoljára, milyen az, ha kicsúszik a lába alól a talaj. Bankár apja tönkrement a gazdasági világválság évei alatt, alkoholista lett, a jómódhoz szokott családban állandósultak az anyagi gondok. John Bouvier egy idő után nem is titkolta a félrelépéseit a családja előtt – a szülők elváltak, Jackie apja új családot alapított.

Jackie Kennedy húga, Lee Bouvier

Forrás: AFP

Jackie-nek és húgának hamar fel kellett nőnie. Az egyetem elvégzése után az idősebb lány egy országos versenyen gyakornoki helyet nyert a Vogue szerkesztőségébe, ahol egy évet dolgozott. Eközben húgával közösen könyvet írtak párizsi élményeikről One Special Summer címmel.

Vagyis szó sincs arról, hogy Jackie a társasági életre koncentráló, elkényeztetett úrilány lett volna, mielőtt megismerkedett John F. Kennedyvel. Ellenkezőleg, nagyon fiatalon szerzett tapasztalatokat újságíróként és a könyvkiadásban, és férje halála után is ezeken a területeken dolgozott tovább. De előtte még first ladyvé és világsztárrá avanzsált, és médiatörténetet írt.

Megmutatta a nemzetnek a nemzet otthonát

Jacqueline Bouvier és John F. Kennedy 1953-ban házasodtak össze. Ekkor még nem volt napirenden, hogy a fiatal politikusból egyszer elnök lesz, mert Kennedy az egészségével volt elfoglalva: ritka hormonális betegsége és háborús sérülése miatt súlyos hát- és gerincfájdalmak kínozták, a házasságukat követő évben kétszer is műteni kellett.

John F. Kennedy és Jackie Kennedy 1963 májusában

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Robert Knudsen

A házaspár megpróbáltatásainak közel sem volt vége. Első közös gyermekük halva született, második terhessége alatt pedig Jackie elvetélt. A következő években két egészséges gyerekük született, Charlotte és John, majd Kennedy halálának évében, 1963-ban egy második fiú, Patrick. Ő két nappal a születése után halt meg, mert nem fejlődött ki rendesen a tüdeje. Ebben a fénytörésben az elnökválasztási kampányt, majd az elnöki teendőket úgy is lehet kezelni, mint a folyamatos küzdelmet jelentő és súlyos tragédiákat is hozó családi élet ellenpólusát – férj és feleség egyaránt a munkájukba menekültek.

Jackie különféle szimbolikus gesztusokkal próbálta jelezni a világ számára, hogy first ladyként többre is képes, mint hogy illedelmesen mosolyogjon és szép ruhákat hordjon nyilvános eseményeken. A Fehér Házban szervezett koncerteket, privát kiállításokat, jótékonysági eseményeket csak az elnöki család környezete látogathatta, Jackie pedig ennél többre vágyott, ezért találta ki, hogy körbekalauzolja a CBS csatorna riporterét a Fehér Házban.

A televízió az ötvenes években lett az amerikai háztartások alapkelléke. Kennedy és stábja már pontosan tudta, hogy a tévénézők előtt kell jól szerepelni az elnökválasztási kampányban. Sokan vélik úgy, hogy Kennedy éppen azért győzhetett 1960-ban, mert az akkor először megrendezett tévés elnöki vitákon sokkal megnyerőbb volt, mint a kamerák előtt feszültebb vetélytársa, Richard Nixon.

Amikor tehát Jackie Kennedy bemutatta a Fehér Házat a tévénézőknek, amerikaiak milliói láthatták életükben először, hogy néz ki belülről nemzetük székhelye. A Jackie-ben a Billy Crudup által játszott újságíró beszél arról, hogy ő is ebben a műsorban ismerte meg a Fehér Házat, és nem is tudja elmondani, mennyire fontos volt neki ez az élmény. Jackie Kennedy így vonult be a médiatörténetbe, és kapott rögtön speciális Emmy-díjat.

Natalie Portman a Jackie-ben

Forrás: Mozinet

Nem volt ideje gyászolni

A második médiatörténeti esemény maga a John F. Kennedy elleni merénylet. A dallasi elnöki menetről készült a Zapruder-tekercs, minden idők leghíresebb és legtöbbet vitatott amatőrfilmje: a bámészkodó Abraham Zapruder 8 mm-es filmre rögzítette az egész Amerikát megrázó gyilkosságot. A Zapruder-film a legteljesebb mozgókép a merényletről, ezzel együtt évtizedeken át vitatták azt, hogy manipulálták-e az anyagot, kimaradt-e belőle valami, és miért. A Kennedy halála körüli összeesküvés-elméletek azonnal terjedni kezdtek a gyilkosság után, azonban a sokkos, gyászoló Jackie Kennedyt az első pillanatban ez érthető módon egyáltalán nem érdekelte.

Ám egy-két nappal férje halála után az özvegy rájött, muszáj elkezdenie dolgozni azon, hogyan emlékezzen a világ Kennedyre. A Jackie is bemutatja, hogyan gyűjtött információkat a hivatali idejük alatt meggyilkolt elnökök temetéséről. Abraham Lincoln gyászszertartásához hasonló eseményre készült, mert azt akarta, Lincolnhoz hasonlóan Kennedy nevét se felejtsék el soha.

Pablo Larraín nagyszerű életrajzi filmje a John F. Kennedy halálát követő napokat mutatja be. Ezalatt kellett Jackie-nek elintéznie, hogy a férje méltó temetést kapjon, majd exkluzív interjút adott a Life magazin újságírójának, hogy az ő verzióját is megismerhesse a világ a merényletről, a férjéről, az elnöki hivatalban töltött közös éveikről. A Theodore White-nak adott interjú, mondanunk sem kell, szintén az amerikai médiatörténet fontos eseményeként tartható számon.

Ahol Kennedyket ölnek, ő sincs biztonságban

First ladyként Jackie Kennedy ismertebb és népszerűbb volt, mint legtöbben előtte ugyanebben a pozícióban. Férje halálát követő gesztusairól viszont még több szó esett a nyilvánosságban – talán mondhatjuk, hogy a gyászidőszakban vált igazi ikonná, amelynek csak apró jele, hogy a merénylet napján viselt rózsaszín kosztümjének is külön Wikipédia-oldala van.

Jackie és John F. Kennedy Dallasban, Kennedy halálának napján

Forrás: AFP/Cecil Stoughton-Wh Photographs

A Kennedy-gyilkosságot követő években a bulvársajtó egyik kedvenc témája az volt, kivel kezdi újra az életét Jackie Kennedy. A legkitartóbb pletyka szerint sógorával, Robert Kennedyvel jöttek össze, amit mindketten cáfoltak. Jackie viszont teljes lendülettel támogatta Robert Kennedy elnökjelölti kampányát 1968-ban, amelynek a politikus életét kioltó merénylet vetett véget. A történtek után Jackie visszazuhant a depresszióba, és aggódni kezdett a gyerekei életéért, mondván, hogy ha Kennedyket ölnek, egyikük sincs biztonságban.

Életrajzírói szerint a biztonság iránti vágy vezetett második házasságához is: a milliárdos görög üzletember, Arisztotelész Onasszisz vette feleségül ugyanabban az évben, amikor Robert Kennedyt meggyilkolták. A bulvársajtó persze könnyűvérűnek nevezte, sokan kígyót-békát kiabáltak rá, Jackie Kennedy Onassziszt azonban ekkor ez már aligha rázta meg. Családjával folyamatosan költözködtek, néhány év alatt három különböző országban is éltek. Jackie második férje halála után, újra megözvegyülve tért haza Amerikába 1975-ben.

Robert Kennedy, Jackie Kennedy és a Kennedy gyerekek John F. Kennedy temetésének napján

Forrás: AFP/Abbie Rowe-Wh Photographs

Élete utolsó évtizedeiről ritkán esik szó, mert a politikai jellegű megkereséseket leszámítva Jackie ebben az időszakban egyre jobban kerülte a nyilvánosságot. Inkább visszament dolgozni a könyvkiadásba, és a rangos Doubleday kiadó szerkesztője lett. Nem valószínű, hogy Larry Gonick magyarul is megjelent Képregényes világtörténetét lapozgatva bárkinek eszébe jutna, hogy azt Jackie Kennedy Onasszisz szerkesztette.

Könyvkiadói munkája mellett viszont az tölthette el elégedettséggel igazán, hogy a férje örökségét biztonságban tudhatta: John F. Kennedy ötven éve szinte minden felmérés alapján a legnépszerűbb amerikai elnökök közé tartozik, történelmi nevek, Abraham Lincoln, Thomas Jefferson, George Washington vagy Franklin D. Roosevelt mellett. A negyvenhat évesen meggyilkolt elnök emlékezetét pedig nem kis részben Jackie Kennedy formálta.

(Címlapi kép: AFP)