Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A csupasz mellek sok mindent elárulnak egy társadalomról

2017.02.09. 09:13
Több száz nő tüntetett Buenois Airesben, miután az elmúlt hetekben a rendőrök több esetben is arra kérték a monokiniben napozó nőket, hogy hagyják el a strand területét. Néhány tucatnyian stílusosan monokiniben nyomatékosították követeléseiket. A szabad ruhaviselet joga mögött azonban fontos társadalmi kérdésekről is szó van. 

Az argentin törvények nem mondják ki egyértelműen, hogy tilos lenne a monokiniben fürdőzés a strandokon, ugyanakkor tiltják az obszcén nyilvános megnyilvánulást. Az elmúlt hetekben a rendőrök több esetben is erre a kitételre hivatkozva kértek monokiniben napozó nőket a strandok elhagyására.

Egy korábban történt hasonló esetet bíróságra is vitt egy argentin nő. A bíró végül neki adott igazat. és kimondta, hogy a rendőr szabálytalanul járt el, amikor a strand elhagyására kötelezte. 

Forrás: AFP/Juan Mabromata

A kedden Buenos Airesben tüntető több száz nő szerint ugyanazok a jogok illetik meg a testüket, mint a férfiakét. Azzal érvelnek, hogy miért kellene csak azért eltakarniuk a mellkasukat, mert nem lapos? Több tüntető tiltakozásul ezt a szlogent írta a testére: 

Csak azok a mellek zavarják őket, amelyek nem eladók.

De a tüntetések nem csupán a ruhaviseletről szólnak, hanem a nemek közötti egyenlőségről is. Argentínában nagyon magas a nők ellen elkövetett családon belüli erőszak és az utcai nemi erőszak aránya. Múlt év végén országszerte több tízezer nő vonult utcára, miután megerőszakoltak és megöltek egy tizenhat éves lányt.

A monokiniviseletért tüntetők is leginkább azt kifogásolják, hogy a rendőrség a legtöbb esetben tehetetlennek bizonyul, ha egy nővel szemben nemi erőszakot követnek el, ugyanakkor a monokiniviseletért büntetni akarják őket. 

 (Címlapi kép: AFP)