Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Az öltönyös ankarai merénylőről készült az év fotója

2017.02.13. 14:13
A heves vita idén sem maradt el.

Az ankarai orosz nagykövet decemberi meggyilkolásáról készített kép, az AP amerikai hírügynökség fotósának, Burhan Özbilicinek a felvétele nyerte el a World Press Photo 2017 fődíját hétfőn Amszterdamban.

A nyertes fotón az elegánsan öltözött merénylő látható fegyverrel a kezében, amint a pillanatokkal korábban agyonlőtt Andrej Karlov nagykövet holtteste felett áll és ordít. Pedig a dolog csak unalmas rutinmunkának indul Özblici számára, aki egy kiállításmegnyitón kattintgatott, amíg a merénylő elő nem kapta a pisztolyát.

Féltem, de nem estem pánikba. Újságíró vagyok, és végeznem kell a feladatom akkor is, ha megölnek vagy megsérülök. Abban a pillanatban nemcsak az AP-t képviseltem, hanem minden igazi független újságírót – mondta. Lars Boering, a World Press Photo igazgatója szerint idén is nagy vita előzte meg a döntést, de Özblici képe megérdemelten nyert, hiszen erős vizuális megragadása egy brutális eseménynek egy bátor fotós által. És akkor mutatjuk még egyszer, ezúttal már egészben:

Forrás: MTI/AP/Burhan Ozbilici

A versenyre 125 ország 5034 fotósa nevezett több mint 80 ezer felvétellel. A zsűri 25 ország 45 fotósát díjazta nyolc kategóriában. Magyar is van a díjazottak között. Máté Bence a Természet kategóriában harmadik helyezést ért el a sorozatok között.

(Címlapi kép: MTI/AP/Peter Dejong)