Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Már az óceán legmélyebb pontját is sikerült beszennyeznünk

2017.02.14. 08:58
Az emberiség szemete mindenhova elér.

Oké, kicsit szennyezettek a folyóink és a tavaink, és néha véletlenül beleömlik pár millió hordó olaj a tengerekbe, de még mindig ott a Mariana-árok, ahol azok a fura kis élőlények teljes nyugalomban élhetik boldog hétköznapjaikat, anélkül, hogy valaha is tudomást kellene szerezniük az ember létezéséről.

Legalábbis így gondolhattuk eddig, most azonban egy új tanulmány kimutatta, hogy az óceán legmélyebb pontjai sem érintetlenek. A Newcastle Egyetem tudósai rég betiltott kémiai anyagok nyomaira bukkantak a tíz kilométer mély Kermadec- és Mariana-árokban is. Az még nem világos, pontosan mikor és hogyan kerültek oda ezek, de valahogy megtalálták az útjukat az óceán mélyére.

Hajlamosak vagyunk úgy gondolni a mélytengeri zónára, mint egy érintetlen vidékre, de a kutatásunk alapján sajnos egyértelmű, hogy ez nem igaz– mondta Alan Jamieson, a Nature Ecology & Evolution című folyóiratban megjelent cikk egyik szerzője.

Olyannyira rossz a helyzet, hogy a vizsgált mélytengeri élőlények, az amphipodák testében hasonló mennyiségű szennyező anyagot találtak, mint az ipar által leginkább sújtott Szuruga-öbölben. Ezek a kémiai anyagok többnyire nagyon lassan bomlanak le, és befolyásolhatják az ottani élővilág fejlődését. Az egyik kutató arra hívta fel a figyelmet, hogy rengeteg a tudományos vakfolt, hiszen sok tekintetben nem is tudjuk felmérni, milyen hatásokkal járnak a tengerbe kerülő anyagok.

(Címlapi kép: AFP)