Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Magyarok lettek a legjobbak víz alatti fotózásban

2017.02.14. 19:30
Két kategóriában is magyar fotósok győztek a víz alatti fotósok legrangosabb nemzetközi versenyén. Tökölyi Csaba képe roncs kategóriában, ifj. Lőrincz Ferencé a portrék között lett a legjobb.

Az Underwater Photographer of the Year versenyen 67 országból 4500 kép versenyzett. „Ami most víz alatti fotóban lehetséges, az itt van” – mondja a megmérettetésről Tökölyi Csaba fotós, aki a roncsok kategóriájában nyert. A kategória neve nem becsapós, tényleg hajó- és egyéb roncsokról készült fotók közül válogatnak. Tökölyi ezzel a képpel nyert:  

Tökölyi Csaba fotója

Forrás: Tökölyi Csaba/UPY2017

Megkértem a fotóst, hogy meséljen egy kicsit a képéről. Ezt írta:

„A képen látható roncs eredetileg egy teherhajó volt, amely balszerencséjére 1981-ben, navigációs hiba következtében nekifutott a Gordon-zátonynak a Vörös-tenger egy meglehetősen sűrűn hajózott szakaszában, a Tiráni-szorosban. A személyzet és a rakomány elszállítása után magára hagyták a hajót. Egyes pletykák szerint még egy darabig drogdílerek használták, ma már a rozsda eszi, és fotósok fényképezik. 

A zsáner, amelyben a képet elkészítettem (feles kép) arra a szokatlan hatásra épít, hogy egyszerre mutatja meg a felszínt és a víz alatti részeket. Számtalan beállítást, képszöget és helyzetet kellett kipróbálnom, amíg minden összejött: a bálnát formázó horgonylánc a hajótest alatt, a tökéletes ívű hullámforma, amely elválasztja a fenti és a lenti világot, és az éppen megcsillanó lemenő nap összhatása adják a kép különlegességét. És még egy dolog: időközben a roncs szépségét adó íve összeroskadt, így ez a téma a fenti formában már nem látható, a roncs maradványait a perzselő nap és a szüntelen hullámzás lassan eltünteti a zátonyról, visszaadva azt a tengeri élővilág számára.”

A vízi állatokról készült portréknak is jutott külön kategória. Itt ifj. Lőrincz Ferenc fotóját találták a legjobbnak:

Ifj. Lőrincz Ferenc fotója

Forrás: Lőrincz Ferenc/UPY2017

És még két fotó a helyezettek közül:

Damien Mauric fotója

Forrás: Damien Mauric/UPY2017

 

Yannick Gouguenheim fotója

Forrás: Yannick Gouguenheim/UPY2017

 (Címlapi kép:Adriano Morettin/UPY2017)