Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A világnak pont egy ilyen mágikus macskás dokumentumfilmre van szüksége

2017.02.15. 11:07
Sem Erdoğanról, sem a sajtószabadság eltiprásáról, de még a közelmúltban Isztambult sújtó terrortemadásról sem lesz szó a Kedi című dokumentumfilmben. Helyette viszont hét különböző karakterű macska szemén keresztül – sokszor az ő perspektívájukból – járhatjuk be ezt a különleges várost. 

Illendő rögtön az elején bemutatni a dokumentumfilm főszereplőit, név szerint a Rámenőst, a Szeretőt, a Pszichót, a Partiarcot, a Vadászt, az Úriembert és a Játékost. Ez a hét különböző karakterű macska Ceyda Torun csodálatos dokumentumfilmjében, a Kediben nem tesz mást, mint amit általában a macskák tenni szokta: magányosan kóborolnak, dorombolnak, haldarabokért kuncsorognak a piacon, de azért néha keresztezik is egymást az útjaik. 

Közben pedig háztetőkön, parkokon, tereken át a nézők bejárhatják velük Isztambul legszebb, legeldugottabb részeit. Természetesen a kamera többnyire az ő perspektívájukból veszi a várost. A dokumentumfilm hátteréhez az is hozzá tartozik, hogy a macskákat mindig is nagy becsben tartották az emberek Isztambulban. Úgy tartják, hogy egyszer egy macska mentette meg Mohamed prófétát egy mérgező csigától. Valószínűleg innen ered a török mondás:

Ha megöltél egy macskát, építened kell egy mecsetet, hogy elnyerd Isten bocsánatát.

Ilyen bizonytalan, viharos időkben pont egy ilyen filmre van szüksége a világnak.  

(Címlapi kép: AFP)