Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Nagyon úgy néz ki, hogy fasiszta bálra készültek egy római iskolában

2017.02.17. 10:22
Korhű ruhákban és díszletek között akarták megidézni a Mussolini-érát egy római általános iskolában, ahol lényegében fasiszta bált tartottak volna, de a közfelháborodás miatt végül lefújták a rendezvényt. 

Egy római általános iskola igazgatója azonnal törölte A nagy fasiszta korszak bálja elnevezésű rendezvényét, miután a szülők és a tanárok körében is nagy felháborodást váltott ki az egészen morbidnak hangzó táncos mulatság beharangozása. 

Az intézményvezető Anna Maria Altieri hétfőn küldött ki egy hírlevelet az oktatóknak és a szülőknek a következő bevezető szöveggel: „Rekonstruált történelem: a fasiszta korszak az iskolánkban és a környékünkön”.

Mindezt az olasz oktatási minisztérium állítólagos támogatásával tette, a rendezvény plakátján is ott állt a minisztérium neve. Altieri a The Localnak azt nyilatkozta, hogy a tárca egy kutatási projektjében vesz részt az iskola, ezért tüntették fel a szórólapokon is a minisztériumot. 

A bálra eredetileg korhű jelmezekben várták volna a vendégeket, az egykori diktatúra zenéi és a korszakra jellemző díszletek teremtették volna meg a nosztalgikus hangulatot. A falakat valószínűleg régi fotók, zászlók és egyéb dokumentumok díszítették volna, az iskolát ugyanis eredetileg Mussolini alapította, és az intézmény őrzi a kor relikviáit. 

Az április elsejére tervezett eseményt azonban a hírlevél kiküdése másnapján Altieri végül lefújta. „A kezdeményezés célja nem egy olyan korszak újjáélesztése lett volna, amelyet megkérdőjelezhetetlenül halálra ítélt a történelem és az olasz emberek” – mentegetőzött az esemény törlését követően az igazgató.

Az oktatási minisztérium a The Local kérdésére azt válaszolta, hogy őket nem kereste meg az iskola a bál megrendezésével kapcsolatban. 

(Címlap: AFP)