Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Bill Gates biofegyverekkel, világjárvánnyal riogat

2017.02.19. 14:19
Egy levegőben terjedő vírus kevesebb mint egy év alatt elpusztíthat 30 millió embert, és ennek a terroristák is tudatában vannak.

A Microsoft alapítója a müncheni 53. biztonságpolitikai konferencián tartott előadást arról, hogy már nincs is olyan messze az a jövő, amikor emberek tízmilliói halhatnak meg a bioterrorizmus következtében.

Gates, aki az elmúlt húsz évét a világegészségügy helyzetének javítására szentelte, azt hangsúlyozta, hogy a nemzetközi biztonság és az egészségügyi biztonság kérdése nem állnak bizony távol egymástól, és ha nem találjuk meg a kapcsolódási pontokat, akkor saját magunkat tesszük ki veszélynek. Ezt nyomatékosította egy hidegrázós jóslattal:

A következő járvány fészke egy olyan terrorista számítógépének képernyője lehet, aki genetikai módosítással megalkothatja a hímlővírus szintetikus változatát, vagy egy szuperfertőző és halálos variációját az influenzának.

Hozzátette, hogy akár a terroristák, akár a természet intézné el egy világméretű járvány kirobbanását, az hatalmas csapást mérhetne az emberiségre. A járványügyi szakemberek szerint egy levegőben terjedő vírus kevesebb mint egy év alatt elpusztíthat 30 millió embert, és valószínű, hogy a következő 10-15 évben felüti a fejét egy ilyen járvány – hangsúlyozta Gates.

A biológiai fegyvereket érintő jóslata mindazonáltal nem egy elrugaszkodott vízió. A biztonságpolitikai szakértők szerint az elmúlt öt évben annyit fejlődött a molekuláris biológia, hogy a biofegyverek gyártása sokkal hatékonyabbá vált. Az amerikai és a brit titkosszolgálatok is tudnak arról, hogy az Iszlám Állam szíriai és iraki bázisain is próbálkozott a biofegyverekkel, de végül a terroristák erőfeszítéseit állítólag nem vették komolyan, mondván, hogy a kísérletezéshez az Iszlám Államnak megfelelő szakemberekre, jól felszerelt laboratóriumokra és a konfliktusos zónáktól távoli, viszonylag békés környezetre lenne szükségük.

Gates arra kérte a konferencián résztvevő országokat, hogy fektessenek be az olyan technológiák kifejlesztésébe, amelyekkel néhány hónap alatt le lehet gyártani nagy mennyiségű vakcinát.

 

(Címlap: dpa Picture-Alliance/AFP/Matthias Balk)