Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

A dél-koreaiak hamarosan mindenkinél tovább élnek

2017.02.22. 13:31
Egy új felmérés szerint 2030-ra a dél-koreaiak várható élettartama lesz a legmagasabb a világon. A férfiak átlagos életkora a nyolcvanötöt, a nőké pedig a kilencvenet is megközelítheti, szemben a fejlett nyugat-európai országokéval, ahol pár évvel alacsonyabb életkorra számíthatnak az emberek. 

Az életkilátásokat kutató szakemberek szerint a dél-koreaiak hamarosan az amerikaiaknál, a japánoknál és a fejlett nyugat-európai országokban élőknél is tovább fognak élni. A The Lancet című tudományos szaklapban megjelent kutatás szerint ez nagyrészt a fejlett és mindenki számára egyformán elérhető dél-koreai egészségügyi ellátásnak köszönhető. 

A kutatók számításai szerint 2030-ig minden fejlett országban nőni fog az emberek várható élettartama, de a legdrasztikusabban Dél-Koreában. A délkelet-ázsiai országban bő egy évtizeden belül a férfiak közel nyolcvanöt, a nők pedig kilencven év körüli átlagéletkorral számolhatnak.

Ezzel Dél-Korea megelőzheti az amerikaiakat is, ahol a drága és nem mindenki számára egyformán hozzáférhető egészségügy, illetve az Obamacare eltörlése miatt az átlagos élettartam csökkenését jósolják a szakemberek. 

(Címlapi kép: AFP)