Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Izland elnöke betiltaná az ananászos pizzát

2017.02.22. 12:58
De nagyon örül neki, hogy nincs erre hatalma.

A gasztronómiai csatározások egyik nagy frontvonala annál a kérdésnél húzódik, hogy milyen feltéteket szabad a pizzára tenni, mik azok, amelyeknél már rezeg a léc, és mi számít égbekiáltó bűnnek. Ott van például az ananász dilemmája, amelyik legalább annyira megosztó, mint hogy jó volt-e a Star Wars éppen aktuális része.

Guðni Th. Jóhannesson, Izland elnöke most új lendületet adott a vitának azzal, hogy markánsan állást foglalt, semmi kétséget nem hagyva afelől, hogy melyik táborba tartozik.

Egy iskolai látogatása során a diákok is kérdezhettek tőle, és egyikük az ananászos pizzára terelte a szót. Jóhannesson erre válaszul fejtette ki, hogy ő szereti ugyan az ananászt, de a pizzán szerinte semmi keresnivalója. Ha tehetné, be is tiltaná, de szerencsére ez nem áll hatalmában. Ez persze egyből felszította az ősi vitát a Twitteren, ahol az ananászos pizza ellenségei és rajongói is akcióba lendültek.

Az elnök később egy nyilatkozatban tette tisztába a pizza-ügyet, amiből kiderült, hogy az egész nem az ananászról, hanem a demokráciáról szólt. Ő ugyanis rettentően örül, hogy egy olyan országban él, ahol a vezetők nem emelhetik törvényerőre saját ízlésüket, és erre próbálta felhívni a diákok figyelmét is ezzel a példával.

  Az elnökök nem rendelkezhetnek korlátlan hatalommal. Nem akarnám ezt a hivatalt, ha egyszerűen betilthatnám, amit nem szeretek.

Tehát ezt az egész ananászosdit csak egy szatirikus szemléltetésnek szánta arra, hogyan is működik egy alkotmányos demokrácia. Persze ez nem akadályozta meg a twitterezőket abban, hogy a lényegi üzenetet teljesen figyelmen kívül hagyva folytassák a csatározást a hawaii pizza kérdése körül.

Jóhannesson a nyilatkozat végén sem bírta ki, hogy hozzátegye: azért mindenkinek a tenger gyümölcseit ajánlja pizzára az ananász helyett.

(Címlapi kép: AFP)