Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Szétverték a H&M gyárát a munkások

2017.03.08. 12:32
A munkások súlyosan megrongálták annak a mianmari gyárnak a berendezéseit és épületét, amelyben a H&M-nek készítenek ruhákat.

A kínai tulajdonú, mianmari Yangon gyárban készítik a svéd ruhamárka rengeteg termékét. Itt verték szét teljesen a gyártósort a munkások, miután több mint egy hónapja eredménytelenül próbálnak jobb munkafeltételeket elérni a gyár üzemeltetőjénél.

A vita az után kezdődött, hogy kirúgták a helyi szakszervezet vezetőjét, aki egy ideje már eredménytelenül lobbizott egészségügyi hozzájárulásért és egy új teljesítményértekelő rendszer bevezetéséért a munkáltatónál. Nem sokkal ezután női dolgozók egy csoportja körbevett egy kínai termelésvezetőt, előbb szóban inzultálták, majd megverték. A gyárat ekkor – február 9-én – bezárták.

A tárgyalások azóta sem haladnak. Február végén a munkások betörtek a lezárt gyárba, és szétverték a gyártósort, a varrógépeket, térfigyelő kamerákat és több számítógépet. A mianmari kínai nagykövetség az országuk elleni támadásként értékelte az akciót, és felszólította a helyi hatóságokat, hogy vonják felelősségre a vandálokat.

Karl-Johan Persson, a H&M ügyvezető igazgatója

Forrás: AFP/TT News Agency/Henrik Montgomery

A svéd H&M közleményt adott ki a sajnálatos eseményekkel kapcsolatban, amelyben azt írják, nagyon aggódnak a történtek miatt, de emlékeztetnek rá, hogy a gyárban jelenleg nem folyik termelés. Együttműködnek a mianmari hatóságokkal a történtek kivizsgálásában.

A H&M egyébként húsz gyárban dolgoztat Mianmarban. Számukra különösen kínos az eset, mivel a nagy ruhagyártók között ők általában nagy hangsúlyt fektetnek a munkások jogaira és korrekt bérezésére.

(Címlapi kép: dpa Picture-Alliance/AFP/Paul Zinken)