Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Majdnem kétmillió gyerek hal meg évente a szennyezett környezet miatt

2017.03.18. 15:29
Két új WHO-jelentés is megerősíti, hogy évente megközelítőleg 1,7 millió ötéves kor alatti gyerek hal meg környezetszennyezéshez köthető okok miatt.

Az öt év alatti korosztályból minden negyedik gyerek azért halt meg az elmúlt években, mert vagy szennyezett volt az ivóvíz, vagy a belső és a külső levegő minősége volt nagyon rossz, de a passzív dohányzás és a nem megfelelő higiéniai körülmények (például a megfelelő szennyvízelvezetés és az angol WC-k hiánya) is nagyban hozzájárulnak a gyermekhalálozás magas arányához – hívta fel a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A környezetszennyezéshez köthető halálozási okok listáját a légzőszervi megbetegedések (32 százalék), a hasmenés különféle fajtái (22 százalék), a magzati és csecsemőkori károsodások (15 százalék) és a paraziták által terjesztett betegségek (12 százalék) vezetik. A gyerekek a fejlődő szervezetük és fejletlen immunrendszerük, a kisebb testfelületük és a légútjaik miatt különösen sebezhetők – emelte ki a szervezet főigazgatója, Margaret Chan. 

A WHO szerint fontos megjegyezni azt is, hogy a passzív dohányzás és a légszennyezettség káros következményei már a magzati fejlődés szakaszában megfigyelhetők, és ezek a problémák a gyerek életkorának előrehaladtával olyan betegségekben tetéződhetnek, mint a tüdőgyulladás, a krónikus légúti problémák, de a légszennyezettség a későbbiekben a szívelégtelenség, szélütés és rák esélyét is növeli.

(Címlap: dpa Picture-Alliance/AFP/Lino Mirgeler)