Kedves Látogató,
Az unikornis.hu oldalunkra friss tartalmak már nem kerülnek, korábbi cikkeink továbbra is elérhetőek.
Üdvözlettel: az NWMG csapata
Értem

Hol van Magyarország a legboldogabb Norvégiához képest?

2017.03.20. 14:08
Hová költözzön, ha boldog akar lenni, és milyen mutatókon kellene javítania Magyarországnak, hogy a lakosság elégedetebb legyen? Erre mind választ kapunk az idei boldogságjelentésből. 

2012 áprilisa óta állítják össze az ENSZ kezdeményezésére aWorld Happiness Reportot, azaz már öt éve rangsorolják a világ országait aszerint, hogy mennyire boldogok, elégedettek az ott élő emberek. Sok tényezőt egyszerre vizsgálnak, nézik például az egy főre jutó GDP-t, a várható egészséges élettartamot, de a tanulmányhoz olyan globális felméréseket is alapul vettek, amelyekben a résztvevők egy tízes skálán értékelték, hogy például

  • mekkora társadalmi támogatásra számíthatnak, ha bajba kerülnek,
  • mekkora szabadságot élveznek életük fontos döntéseiben,
  • mennyire érzik korruptnak a társadalmat, amelyben élnek
  • és mennyire gondolják nagylelkűnek magukat.

Mindezeket együttvéve a legjobb pontszámot Norvégia kapta, a skandináv ország a tavalyi negyedik helyről annak ellenére tornázta fel magát a dobogó első helyére, hogy a gazdaságában kulcsszerepet betöltő olajár mostanában kedvezőtlenül alakul. Rögtön utána következik a tavalyi győztes, Dánia, valamint Izland, Svájc és Finnország. Meg kell jegyezni, hogy bármelyik országban is élnénk ezek közül, valószínűleg nem tudnánk eldönteni, hogy melyik lehet a boldogabb, mert évek óta nagyon szoros köztük a verseny.

A skandináv országok kiugró eredménye annak köszönhető, hogy arrafelé „működik a közösségi érzés és az egyetértés abban, hogy mi jó a közösségnek" – vélte Meik Wiking, a koppenhágai boldogságkutató intézet egyik vezetője, aki azonban nem vett részt a globális boldogságjelentés és rangsor elkészítésében.

A jó hírünk az, hogy Magyarország is javított a boldogságindexét tekintve: tavaly még a 91. helyet foglalta el, idén már a 75-iken áll. 

Ezt a pozíciót közvetlenül Jordánia után és Jamaica előtt érdemeltük ki magunknak, viszont megelőzött minket Szerbia, Törökország, Szlovénia és Kazahsztán is. A hozzánk legközelebb eső országok közül Ausztria teljesített nagyon jól, a szomszédos országot a lista elején kell keresni: a 13. helyen található.

A felmérésben szereplő 155 országból az elmúlt években Venezuela és a Közép-afrikai Köztársaság esett vissza a legjobban (ez utóbbiban az egy főre eső GDP-re nincsenek is publikált adatok), Nicaragua és Litvánia emelkedett a legtöbbet. Az Egyesült Államok, amely tavaly még a 13. helyen állt, a 14. helyre csúszott le, és ha a trend folytatódik, akkor jövőre még alacsonyabb pozíciót foglal majd el, mert az elmúlt években Amerika boldogságindexe 5 százalékkal csökkent.

(Címlap: Cultura Creative/Cultura/Peter Hundert/Peter Hundert)